25 Mart 2010 Perşembe

Çiğ Börek Ve Haşhaşlı Ekmek


Dün evdekilerin canı sulu yemek istemeyince iş başa düştü.Bende sık sık yaptığım, bizim çiğ börek dediğimiz(Bu köyde yarımca deniyor)hamur yaptım.

Yeni evlendiğim yıllarda İstanbul da otururken apartman komşum Betülcüm etli ekmek derdi ve çok güzel yapardı..Tabii ben o yıllarda iş hayatından yemek yapmasını bilmeyen biri olarak arkadaşımı takdir ederdim..
Şimdiii artık bende yapıyorum:D hemde yıllardır..Bu kadar gevezelik yeter..

tarifini nasıl veririm bilmiyorum..Hepsi göz kararı çünkü..
Galiba ben bu sefer fazlaca mayalamışım..

siz **3 su brd un..*su* *yarım paket toz instant maya* ve *tuz*
instant dedim;çünkü mayayı doğrudan suda eritmeden kullanıyoruz pratik yani.

iç malzemesi olarak istediğinizi koyabilirsiniz..ben genelde kıymalı yapıyorum.
ama bu sefer ıspanaklı kıymalı yaptım..
eğer sırf kıymalı yapacaksanız kıymayı mantıdaki gibi çiğden koyun.kavurunca güzel olmuyor.Hamuru kızartırken kıyma içinde iyice kuruyor ve sertleşiyor..


Hamuru orta yumuşaklıkta yapın ki kolay açılsın..
Hamurun mayasının gelmesini beklemeyin.Çünkü hamur mayalanınca hem zor açılıyor,hem de çok patlayıp yağ içiyor..Benim fikrimce..
Yapım aşamalarını yukarıda resimde anlattım..Sadece kızgın yağda arkalı önlü kızartıyoruz..Bol yağda kızartın çünkü aksi taktirde yağ çekiyor..
Hepinize afiyet olsun..



Hamuru o kadar fazla mayalamışım ki haşhaşlı ekmek bile yaptım..

Hamur mayalanınca bir fırın kabını yağlayıp içine hamuru yayın..
siz ekmeği neyli yapmak istiyorsanız onu ekleyerek yoğurun,ben haşhaşlı ve keten tohumlu yaptım..Önceden ısıtılmış 200 c lik bir fırında üzeri kızarana kadar pişirin..(Ben kuzineli odun sobasında yaptım.)
Bu günlük bu kadar..Hepiniz sevgi ve sağlıkla kalın..