25 Mart 2010 Perşembe

Çiğ Börek Ve Haşhaşlı Ekmek


Dün evdekilerin canı sulu yemek istemeyince iş başa düştü.Bende sık sık yaptığım, bizim çiğ börek dediğimiz(Bu köyde yarımca deniyor)hamur yaptım.

Yeni evlendiğim yıllarda İstanbul da otururken apartman komşum Betülcüm etli ekmek derdi ve çok güzel yapardı..Tabii ben o yıllarda iş hayatından yemek yapmasını bilmeyen biri olarak arkadaşımı takdir ederdim..
Şimdiii artık bende yapıyorum:D hemde yıllardır..Bu kadar gevezelik yeter..

tarifini nasıl veririm bilmiyorum..Hepsi göz kararı çünkü..
Galiba ben bu sefer fazlaca mayalamışım..

siz **3 su brd un..*su* *yarım paket toz instant maya* ve *tuz*
instant dedim;çünkü mayayı doğrudan suda eritmeden kullanıyoruz pratik yani.

iç malzemesi olarak istediğinizi koyabilirsiniz..ben genelde kıymalı yapıyorum.
ama bu sefer ıspanaklı kıymalı yaptım..
eğer sırf kıymalı yapacaksanız kıymayı mantıdaki gibi çiğden koyun.kavurunca güzel olmuyor.Hamuru kızartırken kıyma içinde iyice kuruyor ve sertleşiyor..


Hamuru orta yumuşaklıkta yapın ki kolay açılsın..
Hamurun mayasının gelmesini beklemeyin.Çünkü hamur mayalanınca hem zor açılıyor,hem de çok patlayıp yağ içiyor..Benim fikrimce..
Yapım aşamalarını yukarıda resimde anlattım..Sadece kızgın yağda arkalı önlü kızartıyoruz..Bol yağda kızartın çünkü aksi taktirde yağ çekiyor..
Hepinize afiyet olsun..



Hamuru o kadar fazla mayalamışım ki haşhaşlı ekmek bile yaptım..

Hamur mayalanınca bir fırın kabını yağlayıp içine hamuru yayın..
siz ekmeği neyli yapmak istiyorsanız onu ekleyerek yoğurun,ben haşhaşlı ve keten tohumlu yaptım..Önceden ısıtılmış 200 c lik bir fırında üzeri kızarana kadar pişirin..(Ben kuzineli odun sobasında yaptım.)
Bu günlük bu kadar..Hepiniz sevgi ve sağlıkla kalın..

13 yorum:

  1. biz yaparken kesinlikle maya koymayız çiğ böreğe ,tatarların yaptıgı böyledir. böyle değişik olmuş :) hımm canım çekti walla elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. BAŞLIĞI GÖRÜNCE YARIMCA DEDİM HEMEN GALİBA BÜTÜN TRAKYA AYNI İSMİ KULLANIYOR.OH AFİYET OLSUN ELLERİNE SAĞLIK.SİZİN ORALARDA MANDA YOĞURDU DA VAR MİSLER GİBİ BURNUMDA TÜTTÜLER VALLA.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim ninecim:)ilk taşındığım 5 yıl ben de manda
    yoğurdu yapıyordum..Şimdi komşularımızda manda bakan kalmadı
    herkes hayvanını ineğe çevirdi..
    O yüzden manda sütü pek bulamıyorum
    zaman zaman inek sütünden yapıyorum
    sevgiyle kal..

    YanıtlaSil
  4. Evet canım bu bir tatar böreğidir.
    tatarlar koymaz..Bende bazen mayasız yaparım..ama mayalı daha yumuşak oluyor diye yapıyorum..
    sevgiyle kal canım..

    YanıtlaSil
  5. oh ohhh gözüm gönlüm açıldı.Marifetli ablam benim. Eline sağlık. Afiyet şeker olsun. Çocuklarınızı çok öpüyorum. Saygılar

    YanıtlaSil
  6. Sağol Mkblcim :)sende enaz benim
    kadar marifetlisin..arkadaşa hediye giden pembe elbise çok hoş..kolye detayıda güzel..ellerine sağlık..
    sevgiyle kal..

    YanıtlaSil
  7. Oyy oyy ablacığım acıktım vallahi. Ellerine sağlık neffis görünüyor :) Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  8. bu sabah simitçiyi kaçırdım, poşette sadece 2 adet parmak galetam kalmış, onu yedim.. karnımdan acayip acayip sesler geliyor.. ve siz mis gibi kokan iki lezzetin resmini yayınlamışsınız.. bunun adı çin işkencesi.. ellerinize sağlık, kokusu buralara kadar geldi valla..

    YanıtlaSil
  9. Sağol yeşimcim :)senin fotoladığın kadar olmasada leziz görünüyo sanırım:))
    sevgiler..


    Sevgicim Bloğuma hoşgeldin:)
    güzel yorumların için teşekkür ederim..sevgiyle kal..

    YanıtlaSil
  10. Oooof of, yok ki şöyle senin gibi bir komşum, o yapsın ben yiyeyim :))

    YanıtlaSil
  11. Banucum yollar farketmez..arasıra yollayayım kargoyla margoyla:D
    sevgiyle mutlu kal..

    YanıtlaSil
  12. Eline sağlık benim becerikli arkadaşım.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  13. Canım benim sende öylesin:))
    sevgiler..

    YanıtlaSil